Jim Enters (ARO19) bezoekt United Nations Memorial Cemetery in Korea

By 28 april 2024Nieuws

KAPTMARNS bd Jim Enters van ARO 19, oud VKT-commissie lid, was kort geleden in Seoul, Zuid-Korea. Hij bracht een bezoek aan het UN Memorial Cemetry in Busan en heeft een krans gelegd voor hen die de hoogste prijs hebben betaald voor onze vrijheid en vrede. Een kort verslag.

Ik kan me niet herinneren of ik tijdens mijn verblijf in Korea van 1994-1997 had gehoord van het United Nations Memorial Cemetery in Korea. Of ik had er gewoon geen tijd voor om het te bezoeken gezien mijn drukke werkzaamheden voor mijn werkgever en als voorzitter van de EU Chamber of Commerce in Korea. Maar de oorlog in Korea van 1950-1953 was mij wel bekend: de Koreaanse Oorlog wordt ook weleens de “Vergeten Oorlog” genoemd, omdat hij in de schaduw staat van zowel de Tweede Wereldoorlog als de Vietnamoorlog.

Bij mijn recente bezoek aan Seoul, Korea besloot ik het UN Memorial Cemetery in Busan, in het zuiden van Korea, te bezoeken en er namens WJB een krans te leggen.
Ik heb me voor het bezoek voorbereid door op Wikipedia de Nederlandse bijdrage aan de United Nations missie na te kijken.

Op 3 juli 1950 werd de torpedobootjager Hr.Ms. Evertsen naar de Koreaanse wateren gestuurd. De Evertsen was het eerste van in totaal zes Nederlandse marineschepen die aan het Koreaanse conflict zouden deelnemen in de periode 1950-1955. Onder bevel van de commandant van de Amerikaanse zeestrijdkrachten in het Verre Oosten voerde de Nederlandse marine verschillende taken uit. Zij escorteerde vliegkampschepen, voerde patrouilles uit en ondersteunde grondtroepen met artillerievuur.

Na zware Amerikaanse druk besloot de Nederlandse regering daarna tot het uitzenden van grondtroepen en in augustus 1950 werden in Nederland vrijwilligers opgeroepen voor de strijd tegen de Noord-Koreaanse agressie. Er meldden zich 1670 vrijwilligers en in oktober werd het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) opgericht. De eerste groep van 636 man onder bevel van luitenant-kolonel M.P.A. den Ouden vertrok op 26 oktober 1950 met het transportschip Zuiderkruis. Het laatste detachement vertrok in juli 1954. Eind 1954 waren alle manschappen van het Nederlandse detachement terug. Het Nederlandse leger werd uitgerust met Amerikaanse kledij en viel onder het 38ste Regiment van de 2e ‘Indianhead’ Infantry Division (8th Army) van de Amerikanen. In de periode 1950-1954 werden 4748 Nederlandse militairen afkomstig van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine en Korps Mariniers ingezet bij de strijd in Korea, van wie er 122 sneuvelden. Drie raakten vermist. De zwaarste gevechten waarbij zij werden betrokken waren die te Hoengseong, Wonju en Inje. Bij Hoengseong (februari 1951) sneuvelden 15 Nederlanders, onder wie de commandant, overste Den Ouden. Bij Inje (juni 1951) kwamen 20 Nederlandse militairen om. In het ‘War Memorial of Korea’ in Seoul staat een monument ter nagedachtenis hieraan.

In de periode 1950-1954 werden 4748 Nederlandse militairen ingezet bij de strijd in Korea, van wie er 122 sneuvelden. Op de namenlijst van alle Nederlandse gesneuvelden staat aangegeven dat ze behoorden tot het Regiment van Heutz dat onder commando stond van Luitenant-Kolonel M.P.A. den Ouden. Het infanterie bataljon bestond zowel uit beroeps militairen als oorlogs vrijwilligers van de Koninklijke Marine, Korps Mariniers, Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht.

Nederlandse gesneuvelden zijn begraven op de United Nations Memorial Cemetery Korea (UNMCK) te Busan, maar ook enkele overlevenden hebben de wens uitgesproken om na hun overlijden te worden bijgezet onder hun kameraden van weleer op deze begraafplaats. Hun urn is bijgezet in de Veteran’s Grave area.

De heer In Shick Kim, een Koreaanse zakenrelatie van mij uit de periode 1994-1997, heeft mijn bezoek aan Busan gefaciliteerd door een afspraak met het UNMCK te maken, de treinreis te regelen en een krans te verzorgen. Wij werden opgewacht door een gids die ons tijdens ons bezoek begeleidde. Eerst kregen wij een film te zien over de geschiedenis van de Koreaanse oorlog en het UNMCK, waarna we de begraafplaats bezochten, welke er bijzonder mooi en uitstekend verzorgd bij ligt. We bezochten zowel de Symbolic Area (waar 36 Nederlanders zijn bijgezet) en de Main Cemetery Area waar 81 Nederlanders zijn bijgezet.

(NB:de gegevens van het aantal Nederlanders die zijn gesneuveld komt niet overeen met het aantal graven op deze begraafplaats).

De bestelde krans stond bij de Main Cemetery Area, waar ik een saluut heb uitgebracht en daarna hebben mijn Koreaanse relatie en ik nog ons respect betuigd.
De begraafplaats verheugt zich jaarlijks in een groot aantal bezoekers, inclusief vele Koreaanse bezoekers, waaronder schoolkinderen, getuige de foto van een klasje kindertjes die speciaal voor mijn foto poseerden.

Jim Enters, ARO 19