Voormalig hoogste militair generaal b.d / WJB lid Henk van den Breemen overleden

By 24 januari 2024Nieuws

Afgelopen zaterdag is WJB lid generaal der mariniers b.d. Henk van den Breemen overleden op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Mijnsheerenland. Sinds 1960 was Van den Breemen aan Defensie verbonden en was hij van 1994 – 1998 Chef Defensiestaf, vergelijkbaar met de huidige Commandant der Strijdkrachten. Ook de enige marinier met 4**** die het Korps Mariniers in haar recente geschiedenis gekend heeft.

Hij zette een belangrijke stempel op de recente Nederlandse militaire geschiedenis. Als toenmalig stafofficier voor anti-terreuroperaties was hij in 1977 betrokken bij de reactie op de treinkaping bij De Punt en de gijzeling op een school in Bovensmilde.

Archieffoto van generaal b.d Van den Breemen als Chef Defensiestaf.

Van den Breemen begon zijn militaire loopbaan in 1960 aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Nog geen 12 jaar later leidde hij koudweertrainingen bij de eerste berg- en arctische trainingsunit van het Korps Mariniers. Deze samenwerking met Britse mariniers leidde uiteindelijk tot een gezamenlijke amfibische strijdmacht: de United Kingdom/Netherlands Amphibious Force.

Niet veel later in zijn carrière volgde een speciale operatie. Het was 1977. Van den Breemen was stafofficier voor anti-terrorismeoperaties tijdens de treinkaping bij De Punt en de gijzeling op de basisschool in Bovensmilde. Hij adviseerde het crisisteam en hield zich bezig met het besluit  jachtvliegtuigen in te zetten om de Molukse kapers bij De Punt af te leiden. Ondertussen zou via een andere militaire actie de kaping worden beëindigd.

In 1989 viel de Berlijnse Muur. Zelfs het bestaansrecht van de krijgsmacht werd daarna in twijfel getrokken. Van den Breemen was inmiddels geplaatst bij de Defensiestaf in Den Haag. Hij leverde een aandeel aan de Defensienota 1991. Dit document legde de basis voor het defensiebeleid na de Koude Oorlog. Die kwam definitief tot een eind toen in 1991 ook de Sovjet-Unie uiteen viel. De jaren van bezuinigingen op Defensie deden hun intrede.

Het bestuur en de leden van de vereniging van officieren der mariniers, Willem Joseph baron van Ghent, wensen de familie en dierbaren veel sterkte toe bij het verwerken van het verlies en het dragen van het verdriet. RIP Henk! QPO.

 

 

Bron: Defensie.nl