Mariniers winnen Open Militair Kampioenschap (OMK) Schieten met pistool

By 28 juni 2023Nieuws

Op 21 en 22 juni was het militair kampioenschap schieten voor zowel geweer als pistool. Hieraan deden 14 teams mee, waaronder een team van de US Army (82nd Airborne), van de Duitsers en uiteraard het Korps Mariniers. Het Korps werd vertegenwoordigd door een team van officieren bestaande uit; MAJMARNS Patrick, MAJMARNS Hans, KAPTMARNS Tim en ELNTMARNS Jesse. Zij gingen er met de 1e prijs vandoor bij het Open Militair Kampioenschap Schieten met pistool.

Woensdag 21 juni stond in het teken van het individuele kampioenschap waarbij statisch, zonder uitrusting werd geschoten. Donderdag 22 juni was het operationeel schieten in teamverband (met kogelwerende platen/ helm). De internationale competitie bestond uit 3 oefeningen waarvan de resultaten bij elkaar werden opgeteld en op basis hiervan gekwalificeerd kon worden voor de finale. Bij de finale begon de tijdmeting weer op nul. De oefeningen waren verschillend door de schiethoudingen die moest worden aangenomen. Vanuit het startvak begon de estafette met een sprint naar het schietpunt, waar een patroonhouder van 5 patronen klaar lag. Vanaf 25 meter moesten er 5 treffers op doel zijn, indien dit niet lukt met de geladen 5 patronen, waren er nog 3 losse patronen beschikbaar alvorens overgegaan werd op strafrondes rennen. Na het schieten (en de eventuele strafronden) was de sprint terug naar het startvak om je buddy aan te tikken die hetzelfde parcours afliep.

“Ons team kwalificeerde zich steady als 3e voor de finale achter de Amerikanen en Duitsers met een gemiddelde ronde tijd van 6:43 min. Hierbij zijn geen strafrondes gelopen, want gezonde wedstrijdspanning gepaard met goede operationele drills, druk van een paar honderd landmacht collega’s en gezonde competitie zijn immers omstandigheden waar wij als mariniers in onze kracht staan. Bij het ingaan van de finale waren we warm gedraaid en besloten we even gas te geven. Dit resulteerde in een finish ver voordat de rest binnen kwam met een eindtijd rond de 5:30 min. De reputatie van het Korps is in dit CLAS bolwerk weer hooggehouden.”, aldus MAJMARNS Hans.