Willem Joseph Baron van Ghent herdacht in Domkerk

By 17 mei 2023Nieuws

Op zondag 14 mei heeft onze secretaris Job Holwerda samen met de WJB leden majoor der mariniers Heinric van Vlokhoven (VKT commissielid) en Michel van Agtmaal namens de vereniging een bloemstuk gelegd bij het praalgraf van Willem Joseph Baron van Ghent ter ere van zijn 397e geboortedag. Dit in aanwezigheid van onze gastheer en kerkrentmeester Marius Visser en gids Ernst van Keulen.

 

Het gezelschap kreeg van de gids Ernst van Keulen alle ins en out te horen over de Domkerk en het praalgraf. De Latijnse graftekst werd door Ernst voorgedragen in het Nederlands en heeft ze vervolgens op een enthousiaste wijze rondgeleid door de prachtige halve middeleeuwse gotische kathedraal, de Domkerk. “We zijn hen beiden zeer erkentelijk voor dit mooie gebaar richting onze vereniging”, aldus Job.

Leuk detail van dit aanwezige gezelschap is dat Michel van Agtmaal ons huidige logo heeft ontworpen met hierin de afbeelding van Van Ghent en die we nog steeds met trots uitdragen. Met deze herdenking en rondleiding heeft hij zich nog meer kunnen verdiepen in onze naamgever Willem Joseph Baron van Ghent.

 

Enkele citaten uit de graftekst:

“(…)
Kolonel van het eerste regiment mariniers.
(…)
Een dappere, onoverwinnelijke man van beleid.
Een schrik en vrees voor de vijanden te water en te land, bekend in heel Europa door zijn beroemde tocht op de Theems.
Een ware klip voor de zeerovers die de zee voor de Bataven onveilig maakten…”