14 oktober bezoek Vrijheidsmuseum Groesbeek en de Sunset March

By 26 oktober 2021Nieuws

Op 14 oktober organiseerde de WJB wederom een reuze interessante Battlefield tour. Deze keer streken we met maar liefst 30 WJB leden, inclusief bestuursleden, in neer bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek om vervolgens de bekende Sunset March over brug De Oversteek in Nijmegen te lopen in stevige marcheerpas.

Inmiddels hebben we al aardig wat Battlefield tours voor onze leden georganiseerd, zoals de Battlefield tour Arnhem, Slag om de Schelde, Battlefield tour Rotterdam, Ook de meest recente op 14 oktober was zeer indrukkend. Onze bekende Battlefield tour gids, Ton Broers, wist van een ingewikkelde materie een duidelijk en aangrijpend verhaal te maken van wat er toen in 1944 in Nijmegen afspeelde, als onderdeel van Market Garden. En dat met alle informatie die het prachtige Vrijheidsmuseum in Groesbeek tentoonstelde maakte het plaatje compleet.

–  vanaf minuut 3 start de indrukwekkende Sunset March –

Op donderdag 14 oktober verzamelden een record aantal van zo’n dertig WJB-leden zich bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Het Vrijheidsmuseum

Het Vrijheidsmuseum is gevestigd in een duurzaam gebouw met een hoogte van 12 meter en heeft een sterke gelijkenis met een enorme parachute. Deze herinnert aan de dropping van duizenden Amerikaanse parachutisten op de landingsterreinen langs de Wylerbaan en op Klein Amerika in Groesbeek op 17 september 1944 en aan het grote Rijnlandoffensief op 8 februari 1945. Daartoe werden er tussen Groesbeek en Nijmegen zo’n 500.000 (!) geallieerde troepen samengetrokken voor de aanval op het Ruhrgebied.

Een interessant detail van het Vrijheidsmuseum is dat de dakconstructie bestaat uit een folie, die in de toekomst gerecycled kan worden en dat het ook in andere opzichten duurzaam is gebouwd. Zo is het museumgebouw volledig aardgasvrij. De warmtevoorziening wordt gerealiseerd door warmtepompen die de energie uit de lucht halen. Een deel van de elektrische energie wordt zelf opgewekt met zonnepanelen (circa 45 kWp).

Onder de aanwezige WJB-leden bevonden zich ook Brigade-Generaal Dick Swijgman evenals een aantal andere actief-dienende officieren der mariniers. Het bestuur van WJB is bijzonder ingenomen met het groeiende aantal actiefdienenden die deelnemen aan de activiteiten van WJB. Ook konden we Generaal Majoor Roy Spiekerman van Wezelenburg, oud-Korps commandant, verwelkomen.

De inloop vond plaats van 13:30-14:00 uur in het cafetaria van het museum, waar de deelnemers werden ontvangen met koffie en appelgebak. Daarna verplaatsten we ons naar de grote filmzaal van het museum waar Ton Broers een presentatie hield over de krijgsverrichtingen in het kader van Operatie Market Garden zoals die tussen Groesbeek en Nijmegen hebben plaatsgevonden.

Het is een ingewikkelde materie om hierover een coherente presentatie te houden. Er is een heleboel informatie ter beschikking, maar onze presentator Ton Broers weet dat toch te herleiden tot een paar essentiële gebeurtenissen, die hij dan in logische en begrijpelijke volgorde weet te presenteren. Met duidelijke taal, doorweven met foto’s en persoonlijke informatie over de betrokken bevelhebbers, waardoor hij het geheel een menselijk karakter geeft. Hij besteedde ook de nodige tijd aan een beschrijving van de “Waaloversteek” in 1944 door leden van het US Army 504th Parachute Infantry Regiment (PIR) van de 82nd Airborne Division, welke plek later op de dag door de deelnemers zou worden bezocht.

De algemene kennis die we over ” Market Garden” hadden werd op zeer informatieve wijze aangevuld door deze presentatie van Ton Broers”.
We mogen ons gelukkig prijzen dat we Ton Broers onder onze leden mogen tellen aangezien hij een uitstekende presentator is tijdens onze Battlefield Tours.
Na afloop werd een korte film vertoond ter inleiding van een bezoek aan het museum in drie groepen van 10 man, ieder onder leiding van een gids van het museum.

Golfbaan Het Rijk van Nijmegen

Na afloop verplaatste een ieder zich met eigen vervoer naar de nabij gelegen Golfbaan Het Rijk van Nijmegen waar de drankjes al klaarstonden in een aparte voor WJB gereserveerde zaal. Ook stond hier een self-service buffet klaar met soep, broodjes kroket, andere belegde broodjes en koffie. Het was hier een uitstekende gelegenheid om met oude vrienden te spreken en nieuwe vrienden te maken.

Om 18:00 uur vertrok de groep naar de brug over de Waal die “De Oversteek” is genoemd ter nagedachtenis aan de Amerikaanse militairen die hier in canvas bootjes, peddelend met een paar paddles en verder met hun geweerkolven onder hevig vuur van de Duitsers de rivier overstaken. Bij deze “Waalcrossing sneuvelden 48 militairen terwijl er vele gewonden en vermisten waren te betreuren.

De Sunset March

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. De verlichting* van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

WJB loopt de Sunset March

Op donderdag 14 oktober j.l. liep BrigGenMarns Dick Swijgman als “Veteraan van de dag” en begeleid door GenMajMarns Roy Spiekerman deze Sunset March en in verder  gezelschap van de andere deelnemers aan deze Battlefield Tour.
Aan de overkant van de rivier aangekomen ging men via een trap naar de oevers van de Waal, waar een monument ter herinnering aan deze oversteek is opgericht.
Voorzitter Dries van der Vossen hield hier een korte toespraak (zie onderstaand) waarna de veteranen Dick Swijgman en Bert Aben namens WJB een krans legden, waarna de militaire groet werd uitgebracht. Daarna liep men over de brug terug naar het beginpunt waar de auto’s stonden geparkeerd, en keerde een ieder huiswaarts.

Met dank aan allen die aan de organisatie van deze Battlefield Tour hebben meegewerkt, inclusief Ruud Hendriks van AROklas-19 die gedurende de gehele dag filmbeelden heeft opgenomen.

Jim Enters

Toespraak Dries van der Vossen, voorzitter WJB, bij het monument naast de brug

Op 20 september 77 Jaar geleden stapten jonge Amerikaanse para’s van 82e Airborne division in de toenmalige LCR’s die hen naar de overkant moesten brengen in een gedurfde operatie die we kennen onder de naam Market Garden. De oversteek was overdag , werd te laat en 2 uur na de luchtaanval ingezet met onvoldoende materiaal en door de wind waaide ook het rookgordijn weg waardoor de para’s sitting ducks waren.

48 Para’s sneuvelden en voor hen staat hier dit prachtige monument als eerbetoon. Plaatsen als dit maken je altijd zeer bescheiden.

Dit monument en deze brug gebouwd in 2013 staan voor verbinding, letterlijk een brug slaan naar alle veteranen. Die verbinding creëert verbondenheid, een woord wat wij Mariniers maar al te goed kennen. Als niet veteraan sta ik hier bescheiden en vol respect voor alle veteranen en met name de veteranen die vandaag hier zijn.

De Sunset March , een dagelijks eerbetoon sinds 2014, aan alle geallieerde militairen die in de 2e wereldoorlog vochten voor onze vrijheid, is indrukwekkend. Een verwerkingstocht voor alle veteranen van alle missies. Recente gebeurtenissen in Afghanistan tonen aan hoe belangrijk verbinding en verwerking zijn voor veteranen om elkaar op te zoeken, te steunen en stil te staan bij de missies waar veteranen zich voor hebben ingezet.

De mars die we vanavond in stilte verlicht door 48 dubbel lantaarnpalen met elkaar lopen en de kranslegging symboliseren onze verbondenheid met alle veteranen van alle missies en daarbij herdenken we dat 48 jongemannen van 18, 19, 20 jaar hun leven gaven voor onze vrijheid.