De foto’s van de interessante Battlefield Tour Rotterdam

By 5 juli 2021Nieuws

Na eerdere Battlefield Tours met als onderwerp de “Operatie Market Garden” en de “Slag om de Schelde”, heeft op 29 juni 2021 de Battlefield Tour Rotterdam plaats gevonden.

Dankzij de uitstekende organisatie door Alex Keil namens de VKT commissie van WJB en de altijd zeer interessante presentatie en rondleiding door Ton Broers was ook deze tour weer een groot succes.

foto: Bob Delorme

De groep werd met koffie en cake gastvrij ontvangen in de Johan de Wittzaal van de VGKAZ. LNTKOLMARNS Ben Vlasman, Commandant VGKAZ en Chef Staf van het Korps Mariniers, hield een interessante inleiding over het wel en wee van de Van Ghent Kazerne die voornamelijk dient ter opleiding van aankomende mariniers terwijl ook de POTOM hier is gevestigd. Dankzij de persoonlijke inzet van Burgemeester Ahmed Aboutaleb werd destijds de VGKAZ behoed voor sluiting. Na afloop van deze presentatie vond een rondleiding door de kazerne plaats, waarbij de muurschilderingen op de muren van de nieuwe manschapsverblijven werden bewonderd.

Na terugkeer in de Johan de Wittzaal gaf Ton Broers een gedetailleerde presentatie over het verloop van de strijd om de Maasbruggen. Hij doet dit altijd met veel enthousiasme en zorgt immer voor een levendige presentatie met veel interessante achtergrond informatie. Zo liet hij zien dat de Duitsers over verschillende aanvalsassen de invasie van Nederland hadden voorbereid:

  • Een noordelijke aanvalseenheid had als doel de Afsluitdijk, maar zij konden hun opdracht niet vervullen omdat ze bij Kornwerderzand op grote tegenstand stuitten, o.a. van een marine schip dat met zijn boordgeschut voorkwam dat de Duitsers hun artillerie in stelling konden brengen.
  • Parachutisten landingen op verschillende vliegvelden, o.a. Ypenburg die naar Den Haag moesten oprukken om die stad in te nemen.
  • Parachutisten landingen bij vliegveld Waaldorp bij Rotterdam die van het zuiden uit de Maasbruggen veilig moesten stellen.
  • Een zuidelijke aanvalseenheid had als doel de Maasbruggen vanaf het zuiden veilig te stellen. Bij deze eenheid waren ook pantser eenheden ingedeeld.
  • Maar interessant is ook dat Duitse watervliegtuigen op de rivier in de buurt van de Maasbruggen landden en dat gewapende soldaten per rubberbootje uit het vliegtuig de kades bereikten.

foto: Bob Delorme

Na een uitstekende lunch van heerlijke soep, broodje kroket etc., stapte het gezelschap in de bus die ons eerst naar de Algemene Begraafplaats Crooswijk reed. Op deze begraafplaats bevindt zich ook het Militaire ereveld Crooswijk. Vak P is het militaire ereveld ook wel “erehof“ genoemd, ingewijd op 30 mei 1940. Hier liggen 115 Nederlandse militairen begraven. 110 van hen vielen in de omgeving van Rotterdam in de meidagen van 1940. 4 kwamen om in Duitse krijgsgevangenschap, en het 115e slachtoffer is marinier E.H. Piena, in 1962 gesneuveld in Nederlands Nieuw-Guinea en die hier is herbegraven. Op dit ereveld bevindt zich het Monument “De Vallende Man”, een creatie van Cor van Kralingen. Namens het bestuur van WJB legden Bert Aben en Alex Keil een krans bij dit monument, waarna een minuut stilte in acht werd genomen.

foto: Bob Delorme

Na een rondgang langs alle kruizen in Vak P vertrok het gezelschap per bus naar het Noordereiland waar Ton Broers een schets gaf van de vijandelijkheden die hier plaatsvonden in de strijd om de Maasbruggen beginnend in de vroege ochtenduren van 10 mei 1940 en eindigde op 14 mei met de overgave van de stad na het Duitse bombardement van deze stad. Het bezit van deze bruggen was van cruciale betekenis voor de Duitse aanval op Nederland.

De tocht bracht ons vervolgens naar het Oostplein, waar in die tijd de Mariniers Kazerne stond. De Mariniers kazerne werd niet door bommen getroffen maar wel belendende percelen die in brand vlogen waarna het vuur oversloeg op de mariniers kazerne die toen volledig uitbrandde. Op het Oostplein staat, zoals bekend, ook het Mariniers Monument.

foto: Bob Delorme

Vanaf het Oostplein werd gelopen naar het Mariniers Museum waar onze groep hartelijk werd verwelkomt door directeur Frédérique van Steekelenburg, die ons een inleiding gaf over de lopende exposities in het museum. Daarna was er volop tijd om de prachtige verzameling te aanschouwen en enkele souvenirs aan te schaffen in de museum-toko.

Om 17:00 uur stapte het gezelschap weer in de bus om keurig te worden afgeleverd bij de van Ghent Kazerne waarna een ieder met eigen transport huiswaarts toog.

De serie Battlefield Tours zal verder worden voortgezet en we hopen dat dit evenement op dezelfde grote belangstelling kan rekenen als tot nu toe. Het is een aanrader voor ARO- en POTOM-klassen om deze gelegenheid te combineren met een klasse reünie.

Met dank aan allen die dit geslaagde evenement mogelijk hebben gemaakt.

Jim Enters

Het WJB bestuur dankt de VGKAZ voor de gastvrijheid en dat wij van de faciliteiten gebruik hebben kunnen maken, Ton Broers voor zijn interessante en altijd enthousiaste presentaties en het Mariniers Museum voor het openstellen van het museum speciaal voor onze deelnemers.  

Met dank aan Bob Delorme voor de gemaakte foto’s.