Indrukwekkende Battlefield Tour De Slag om de Schelde

By 4 september 2019Nieuws

Na de Battlefield Tour Market Garden te Oosterbeek in 2017 was het nu de beurt om het een ander te weten te komen, voor de meesten onder ons, over deze “onbekende” slag ‘De Slag om de Schelde’. En zo geschiedde.  Donderdag 29 augustus waren een twintig tal WJB leden aanwezig in het mooie, zonnige Zeeland. Ook deze keer werden wij bijgepraat en rondgeleid door een deskundige op dit gebied, nl. Ton Broers (Kaptmarns b.d en nieuw WJB lid!) Welkom Ton.

Afgetrapt werd er in het Bevrijdingsmuseum Zeeland welke de geschiedenis toont van Zeeland in de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder aandacht besteedt aan De Slag Om de Schelde welke thematisch wordt uitgebeeld. Zowel Duitse als geallieerde stukken zijn ruimschoots aanwezig. Een groot deel van de collectie is verzameld door vader Traas. Ook werd er veel geschonken door oorlogsveteranen en/of nabestaanden. Tijdens de rondleiding door Stef Traas, zoon van de oprichter en huidig bestuurder werden wij uitgebreid  geïnformeerd. Bijzonder was dat Stef bij vele van de uitgestalde objecten een persoonlijk en boeiend verhaal had.

Nadien werden wij onder begeleiding van nog zo’n gepassioneerde vrijwilliger, via het 3 hectare Bevrijdingspark, naar de unieke en originele herbouwde noodkerk uit Ellewoutsdijk gebracht welke ter beschikking gesteld werd voor de presentatie van Ton.

Zoals wij al gewend waren van de vorige presentatie was ook deze weer tot in de puntjes verzorgd en ondersteund met een  bijzondere diapresentatie. Uiteraard kan ik deze onmogelijk tot in detail vastleggen maar het komt er op neer dat deze slag de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied was. Inzet was het op gang brengen van de scheepvaart naar de havens van Antwerpen, waardoor de geallieerde oorlogsinspanningen van een cruciale aanvoerlijn kon worden voorzien en het vastgelopen offensief in West-Europa weer in beweging kon komen.

Tijd voor de lunch. Via, wederom het Bevrijdingspark met zijn vele oorlogsvoorwerpen, zoals bunkers, een baileybrug, versperringen, een Shermantank et cetera, nuttigen wij deze in het knusse restaurant van het museum.

Hierna wachtte ons een tourbus op met een charmante chauffeuse. Nu gingen wij enkele locaties bezoeken welke van cruciaal belang waren tot het heroveren van Walcheren op de Duitsers. De éérste stop bracht ons naar de Gedenkplaats Sloedam The Causeway.

Destijds een dijk van 1000 meter lang en slechts 45 meter breed en de enige toegang tot Walcheren vanuit Zuid-Beveland. Daarna ging het richting Vlissingen naar Uncle Beach.

In dit gebied wordt het verhaal verteld van de bezetting, bevrijding en burgerbevolking van Vlissingen en speelde een grote rol in de ‘Slag om de Schelde’. En nu wij er toch waren namen wij gebruik van de mogelijkheid om op een paar honderd meter verderop een groepsfoto te maken met onze held en oprichter Michiel de Ruyter.

Laatste stop Westkapelle. Hier vonden de landingen plaats op 1 november 1944 van de geallieerden op Red, White en Green Beach. Ondanks grote verliezen waren zij in staat om in de vroege middag de kust veilig te stellen en de Duitsers te verslaan.

Onder een mooi Zeeuws wolkendek bracht dit ons aan het einde van een leerzame en onderhoudende dag dankzij Ton en Stef en met name ook voor de gastvrijheid! Verder verwijs ik naar de talrijke foto’s voor een impressie van een geslaagde dag.

P.S. 26 oktober a.s. wordt er een volledig nieuw museum geopend welke via het oude te bereiken is. Ik mocht al een kijkje nemen en was erg onder de indruk. Dus zelfs als je niet in de buurt bent is het zeker het omrijden waard.

Alex Keil