Battlefield Tour Ardennen, een geslaagde operatie!

By 29 maart 2022Nieuws

Op woensdag 16 en donderdag 17 maart vond de Battlefield Tour Ardennen plaats onder leiding van VKT Commissie lid Alex Keil (POTOM77) en met Ton Broers als onze gids. De touringcar bus stond klaar bij Utrecht CS waar het grootste deel van de groep ‘aan boord kwam’. Onderweg naar de eerste bestemming, Bastenaken, pikken we in Weert, Marius van Eibergen Santhagens (ARO31) op. Peter Voogd (ARO19) die in de Ardennen woont schaart zich bij het War Museum Bastogne bij de groep.

Het was bij aankomst kouder dan we hadden verwacht, maar gelukkig niet zo koud als tijdens de Battle of the Bulge (-28 gr C). Buiten, bij het museum, gaf Ton een globale uiteenzetting van de krijgsverrichtingen in dit deel van de Ardennen in december 1944/januari 1945.

“ Ik kan alleen maar hopen dat WJB en Ton Broers snel weer zo’n voortreffelijke Battle Field Tour gaan organiseren” – Erik van de Loo

Gezien de lange logistieke aanvoerlijn van Normandië naar dit deel van Europa hadden de geallieerden Antwerpen veroverd om de aanvoerlijn naar het front te verkorten. Duitsland deed een laatste poging om de oprukkende geallieerden tot stilstand te brengen door met drie parallelle aanvalsgroepen vanuit Duitsland via de Ardennen de Maas te bereiken en door te stoten naar Antwerpen om de havens te heroveren. Het War Museum Bastogne geeft een goed overzicht van het verloop van de strijd, met vermelding van alle betrokken legereenheden en hun commandanten. Bij dit museum staat ook het “Battle of the Bulge Monument” vroeger het “Mémorial du Mardasson” genaamd. Het is een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Slag om de Ardennen. Het staat op de Mardassonheuvel, ten noordoosten van de Belgische stad Bastenaken, destijds het middelpunt van de strijd.

“Je kan aan iets blijven polijsten, maar op enig moment is de perfectie bereikt! En dat is nu precies het geval met de Ardennen excursie. Verder niet aan zitten en dit concept vasthouden!” – Frits Daarnhouwer

Na afloop bezochten we “Le bois Jacques” van waaruit de E Cie van het 506 Para Infantry Regiment van de 101ste Airborne Divisie het plaatsje Foy op de Duitsers heroverden. Het plaatsje Foy wisselde gedurende deze strijd wel zes keer van bezetter.

Na een korte wandeling door Bastogne namen we onze intrek in Hotel Léo Station in het centrum van Bastogne. Hier genoten we ook in een gezellige sfeer, alle sterke verhalen en van een uitstekende 3-gangen diner met een heerlijk glas wijn.

“Ik vond het een erg leuke en goede combi van iets zien en leren van ( in dit geval) the Battle of the Bulge, in combinatie met slap OH’en met oud collega’s.” – Herman Dukers

De volgende morgen vertrokken we na een uitgebreid ontbijt met de bus naar de Duitse begraafplaats Recogne. Het is een sobere begraafplaats, ogenschijnlijk niet zo groot, maar op elk kruis staan wel de namen van 6 gesneuvelde Duitse soldaten of vermisten! Hierna bezchten we nog vele plaatsen waar heroïsche gevechten hebben plaatsgevonden veelal gemarkeerd door een half-track, een tank of een herinneringsmonument.

Tijdens het Ardennen offensief was de Duitser Joachim Peiper, Commandant van SS-Panzer-Regiment 1. In 1944 kreeg hij het bevel over zijn eigen Kampfgruppe (SS-Panzer-Regiment 1), die deel uitmaakte van de zesde pantsereenheid onder bevel van Sepp Dietrich. Met deze Kampfgruppe nam hij deel aan de Slag om de Ardennen. Hij en zijn Kampfgruppe waren hier grotendeels verantwoordelijk voor het Bloedbad van Malmedy. Uiteindelijk raakte de Kampfgruppe door zijn brandstof heen en werd ingesloten door Amerikaanse troepen in La Gleize. Peiper was gedwongen met zijn soldaten te vluchten en honderden voertuigen achter te laten. Met 800 man bereikte hij te voet Duitsland.

“Mijn algemene kennis van het Ardennen Offensief in de Tweede Wereld Oorlog heeft een “booster” van beeld en geluid gekregen.” – Roy Spiekerman van Weezelenburg

We sloten onze tour af met een bezoek aan het December 44 Museum in La Gleize waar nog een exemplaar staat van een Duitse Tiger tank. Het bezoek werd afgerond met het drinken van een schnaps en een speech van Roy Spiekerman van Weezelenburg (oud Ckm) met een dankwoord aan chauffeur Dirk, onze rondleider Ton Broers en onze reisleider Alex Keil, die onder applaus allen een fles wijn van hem overhandigd kregen.

Om 19:30 uur arriveerden we weer op station Utrecht CS en ging alle deelnemers tevreden richting huis.

Met dank aan Ruud Hendriks (ARO19) voor de videofilm

Nog even nagenieten met de foto’s…