Verslag van KAPTMARNS (SD) Mutsaars als Liaison bij de Noorse Defensie

By 23 juni 2021Nieuws

Gewaardeerd WJB bestuurslid KAPTMARNS (SD) Edwin Mutsaars is al enige tijd gesitueerd in Noorwegen bij de Noorse Defensie. We zijn natuurlijk erg benieuwd hoe het met hem daar gaat. Dus een kort verslag vanuit Noorwegen wat voor vele (oud) officieren wellicht een herkenning zal zijn van hun tijd in Noorwegen.

Even voorstellen:
KAPTMARNS (SD) E.A. Mutsaars (Edwin)
WJB bestuurslid, afgevaardigde vaste bemanning Korps Mariniers
CZSK MHK / OPS / N5 Liaison Officer NLMC – Troms og Finnmark Norway

Na een zeer leerzame eerste periode, mijn terugkeer bij het Korps als Stafofficier Bedrijfsvoering bij de GCOEM organisatie in Doorn, ben ik een vanwege een positieve reorganisatie bij GCOEM, een nieuwe internationale uitdaging aangegaan.

Vanaf maart dit jaar ben ik begonnen voor CZSK MHK als een Liaison bij de Noorse Defensie in Noord Noorwegen (Bardufoss, Setermoen en Olavsvern). Ben daarvoor minimaal drie jaar geplaatst en woonachtig in Bardu / Setermoen (tussen Narvik en Tromso aan de welbekende E6, vier winkels, drie tankstations, twee supermarkten, pizzeria, 4WD auto’s en een bergsportzaak), wat het meeste te vergelijken is met de Harskamp of Marnewaard in Nederland. Dus elke avond schietoefeningen, knallen, lichtflitsen, BV’s en Tanks door het voorterrein. Afgelopen week zelfs militairen in de tuin die patrouilles liepen. Dat kan/mag in Noorwegen volgens de regelgeving. Dus ik midden in de nacht koffie en chocolademelk gemaakt voor de dienstplichtige soldaten. Ach, het was toch licht… de zon gaat de komende maanden niet onder hier. Vroeger vonden wij het óók leuk wanneer we ergens onderdak- of iets te eten toegestopt kregen.

Het voordeel is ook dat vele personen die mijn netwerk moeten versterken redelijk in de buurt wonen en wanneer het niet sneeuwt, regent, waait, glad of donker is, je elkaar privé ook ontmoet. Maar wanneer de zon gaat schijnen komt de BBQ tevoorschijn, gaat men elkaar groeten en lopen alle mannen zonder shirt en vrouwen in bikini. Vitamine D opdoen zeggen ze dan. Tegelijkertijd grijpen de Muskieten ook hun kans, die komen met miljoenen tevoorschijn. Exfilteren helpt dan niet meer, consolideren en reorganiseren in het huis is de beste oplossing.

Verder onderhoud ik contact met Lokale autoriteiten zoals de Veteranen vereniging, Burgemeesters, sportvereniging en LIONS. In de militaire samenwerking heb ik vooral contact met de CLAS exchange Officer onze DEFAT Kolonel Sim Schot in Oslo over allerlei zaken over de samenwerking met Allied Forces afspraken en nieuws updates. Vaak de crisismanager in de puzzel van onderlinge afspraken. Door de restricties die we ook in de EU kennen verloopt dit proces anders dan zoals we gewend zijn, maar met veel bellen, MS-TEAMS en anders plannen komen we tot nu toe een heel eind. Het meer fysieke contact met een koffie, die hier heel sterk gedronken wordt, komt later.

        

Gelukkig is de beslissing door CKM genomen dat er prioriteiten in Noorwegen liggen en daarmee hebben we samen druk gezet op het COVID beleid van de Noorse overheid. Het resultaat van de DEFAT is dat militairen een andere, iets soepelere regeling hebben kunnen afdwingen. Zeker voor onze Joint Mountain Training (JMT) en de grootse internationale NAVO oefening binnen de Artic Circle, Cold Responce 2022 is dit een zeer belangrijke beslissing.

Specifiek zullen mijn taken verdeeld worden over de Marine Hoofdkwartier (MHK) presentie in Malselv / Bardufoss / Olavsvern en in relatie tot specifieke vragen omtrent oefenen, trainen en faciliteren door de Noorse Landmacht Staf in Bardu / Setermoen. Eigenlijk 24/7 bereikbaar voor CZSK.

Med vennlig hilsen / Met vriendelijke groet,
KAPTMARNS (SD) E.A. Mutsaars (Edwin)