Voorzitter en oud-voorzitter herdenken geboortedag Willem Joseph Baron van Ghent

By 18 mei 2018Nieuws

Op maandag 14 mei heeft de voorzitter van de WJB, Dries van der Vossen, samen met oud-voorzitter Frits Mutsaerts de geboortedag van Willem Joseph Baron van Ghent herdacht in de Domkerk in Utrecht waar zijn graftombe is. Een jaarlijkse traditie.

Van Ghent werd op 14 mei 1626 gedoopt in de kerk van Winssen. Aangenomen wordt dat hij ook op die dag geboren is. Al in 1642 werd hij proost van Elst. Als edelman maakte hij vanaf 1645 eerst carrière in het leger, in het regiment van de graaf van Hoorne; in 1648 werd hij daar kapitein. Zijn eerste connectie met de marine was toen hij tijdens de Vierde Noordse Oorlog tegen de Zweden in 1659 op het eiland Funen onder commando van viceadmiraal Michiel de Ruyter een landing uitvoerde als onbezoldigd majoor van een regiment Walen. In die tijd ontstond er grote interesse voor amfibische operaties, waar ook Frederick Stachouwer en Volckert Schram zich mee bezighielden. Er bestond geruime tijd binnen de Marine een grote ontevredenheid over het functioneren van de Staatse militie die op de schepen gedetacheerd waren. Toen uiteindelijk op aandringen van De Ruyter besloten werd tot de oprichting van een Regiment de Marine op 10 december 1665. Van Ghent werd aangewezen als de eerste kolonel van het korps, dat tot op de dag van vandaag het korps mariniers zou vormen.