WJB lid Generaal bd Roy Spiekerman van Weezelenburg vertelt over BBE-M

By 3 maart 2023Nieuws

Afgelopen week verscheen een mooie mini-documentaire over 50 jaar BBE uitgegeven door het Mariniersmuseum. In deze 13 minuten durende documentaire vertelt WJB lid, GENMAJMARNS bd Roy Spiekerman van Weezelenburg over zijn ervaringen als eerste commandant van de BBE-Mariniers.

De jaren zeventig was een decennium waarin Europa overspoeld werd door een golf van radicalisering, extremisme en terrorisme. Bloedige aanslagen en vliegtuigkapingen leken soms wel aan de orde van de dag, ook in Nederland. Als gevolg van de terreurbrief van Minister-president Biesheuvel in februari 1973, werden er drie-eenheden van BBE opgericht. De Bijzondere Bijstandseenheid – Mariniers, de BBE-Mariniers, de BBE-Krijgsmacht en BBE-Rijkspolitie, waren de eerste antiterreureenheden in Nederland. Waar de BBE-Krijgsmacht en BBE-Rijkspolitie uit lange afstand- en precisieschutters bestonden, moest een derde eenheid een Close Quarters Combat taak vervullen: het binnendringen van door terroristen bezette objecten. Maar een defensie-eenheid met een politietaak, daar leek niet iedereen op te zitten wachten. Via een lange weg kwam men uiteindelijk uit bij het Korps Mariniers. In deze mini-documentaire vertelt Generaal B.D. Spiekerman Van Weezelenburg over zijn ervaring als eerste commandant van de BBE-Mariniers.

In het Mariniersmuseum is een speciale expositie over de BBE-M te beluisteren en te bewonderen. De moeite waard om eens te bezoeken.

Productie: Mariniersmuseum Rotterdam
Regisseur: Joey van Meesen
Research: Hans Boersma