Korps ontmoet Nolet – 2 prachtige innovatieve bedrijven, beiden meer dan 300 jaar jong!

By 23 juli 2019Nieuws

Wat hebben het Korps en Destilleerderij Nolet met elkaar gemeen? Juist, zoals de titel al aangeeft… hun eeuwenlange bestaan. Er zijn echter meer overeenkomsten. Door de eeuwen hebben beiden te maken gehad met kansen en bedreigingen. Iedere keer wist men echter door vernuft, ondernemerschap en oplettendheid kansen te benutten waardoor beiden tot op de dag van vandaag een ‘gezond’ bestaan leiden.

We hebben een erg interessante middag gehad over de historie van Nolet, de ‘ketels’ bekeken, van de heerlijke broodjes genoten, lekker met elkaar gesproken en aansluitend voor de liefhebbers om de hoek nog gezellig met elkaar een vorkje geprikt.

De activiteiten commissie van WJB organiseert regelmatig interessante bezoeken, zoals aan het Mauritshuis, Schiphol, Heineken, etc. Maar distilleerderij Nolet? Schrijver dezes (Jim Enters, ARO klas 19) had daar nog nooit van gehoord. Dus als jong mens (79 jaar) snel de laptop gepakt en gegoogeld naar “Nolet Schiedam”  (www.noletdistillery.com). En dan ziet men meteen een paar voorbeelden van gedistilleerd dat door Nolet wordt geproduceerd: KETEL 1 en KETEL ONE. Ja dat zijn bekende namen. Ketel 1 was het favoriete schemerkelkje dat mijn vader steevast rond 17:00 uur dronk en KETEL ONE heb ik in menige bar in de USA op de plank zien staan, maar ook elders in binnen- en buitenland. Dat leek me interessant om daar meer van te weten, en zo dachten er velen met mij.

Dus op woensdag 17 juli togen 25 WJB-ers, waaronder ook de in het blauw geüniformeerde Edwin Mutsaars, net aangetreden als nieuw bestuurslid WJB, naar Schiedam waar we gastvrij werden ontvangen met koffie door onze gastheer, Pim Kriek, van de afdeling “Distillery Hospitality”. Overigens moeten we hier wel eerst vermelden dat dit bezoek mogelijk was gemaakt door de goede relaties die Frits Louw (ARO 21) had met Pim Kriek (wiens vader overigens ook marinier was). Dank voor de introductie, Frits!

Na de uitstekende broodjes lunch gaf Pim Kriek ons een inleiding over de geschiedenis van de firma Nolet. Die begint bij Joannes Nolet (1638-1702) die als Protestantse Hugenoot zijn heil zocht in het liberale Nederland en er in 1691 een jeneverstokerij oprichtte. Maar Nolet was destijds niet de grootste jenever stokerij in het land. Er waren vele andere concurrenten waarvan een paar een duidelijk groter marktaandeel hadden. In de vorige eeuw ontstond er een concurrentie strijd tussen de grootste leveranciers die uiteindelijk bijna tegen kostprijs hun product op de markt brachten met de kennelijke bedoeling de markt te saneren en de kleinere spelers uit de markt te werken. Dit had slechts gedeeltelijk resultaat, maar ook bij Distillery Nolet kwam de bodem van hun schatkist in zicht. Drastische maatregelen waren nodig. Carolus Nolet, de huidige eigenaar van het familie bedrijf had enige tijd gebroed op een nieuwe marktbenadering, want de tot dan toe gevoerde marktstrategie in de branche namelijk marktaandeel kopen “op prijs” werkte niet meer. Hij realiseerde zich dat het bedrijf zich op een andere manier moest onderscheiden van de concurrentie en hij lanceerde het merk KETEL 1 jenever. Dit werd tegen een hogere prijs als een “premium” jenever op de markt gebracht. Van de hogere prijs ging in eerste instantie 2/3 deel als winst naar de slijterij die KETEL 1 als “premium” op de markt moest brengen en maar 1/3 bleef over van de winstmarge voor de distilleerderij. Het plan werkte en langzaam aan nam de winst van het bedrijf weer toe. Maar er was meer nodig en dus besloot men voor verdere product differentiatie, en KETEL ONE vodka werd toegevoegd aan het assortiment dat speciaal voor de Amerikaanse markt was ontwikkeld. Na het gevestigde merk Absolut (een woord dat de Amerikanen constant in de mond nemen, vandaar wellicht het succes van dit merk), is KETEL ONE vodka nu een van de grootste vodka merken op de Amerikaanse markt. Na de initiële inleiding door Pim Kriek kregen we een rondleiding door het gehele bedrijf, inclusief een bezoek aan de vroegere directie kamer, het kleine museum, de molen met bioscooptheater waar we een promotiefilm van het bedrijf kregen te zien en vervolgens de stokerij met ketels en destilleerderij, bottelarij/labelling en opslag met expeditie. Het was een bijzondere dag waar we groot respect kregen voor het ondernemerschap van de directie die het bedrijf van de rand van de afgrond heeft gered en daarna weer toegevoegde waarde wist te creëren hetgeen er toe heeft geleid dat het bedrijf weer kerngezond is en floreert. Het succes van Nolet is de grote ondernemingen in de industrie van het “gedistilleerd” niet ontgaan en er zijn vele aanbiedingen voor overnames tegen zeer hoge bedragen geboden, maar desondanks heeft de directie besloten het karakter van het familie bedrijf te bewaren. Er is alleen een beperkte samenwerking aangegaan met een wereld vermaarde distributeur van “gedistilleerd” om een deel van de productie in een j-v te distribueren. Maar receptuur, product ontwikkeling en productie blijven 100 procent in eigen handen.

Om 17:00 uur liep het bezoek ten einde en in zijn dankwoord vergeleek Fons Scheltema Nolet nog even met het Korps, dat ook het Korps Mariniers donkere tijden heeft gehad, maar dankzij constant vernieuwing, het creëren van nieuwe “producten” en inspelen op de behoeftes van de markt, is ook het Korps Mariniers, net als Nolet, nog steeds jong van geest en constant op zoek naar kansen. Ook de ‘familie’ gedachte is bij het Korps niet vreemd. Dat het ontstaan van Ketel1 wodka precies samenviel met zijn Potom jaar…kon geen toeval zijn.

De WJB-leden die niet aan dit evenement hebben deelgenomen hebben niet alleen een bijzondere middag gemist maar ook een kans om van dit fraaie product van dit bewonderenswaardige familie bedrijf te kunnen genieten. Maar het is voor hen gelukkig ook nog te verkrijgen via de detail handel! Na afloop togen zo’n 10 man naar het nabij gelegen Proeflokaal Sijgje, waar nog lang werd nagepraat onder het genot van een drankje en een smakelijk drie-gangen menu. Onze dank gaat uit naar de WJB Activiteiten commissie die weer een uitstekende VKT-meeting heeft georganiseerd en met name gaat onze dank uit naar Fons Scheltema en Henk van der Meer.

Jim Enters
ARO-19