De geschiedenis van de Marinierskazerne aan het Oostplein

By 7 februari 2018Nieuws

Onlangs is op de website van het COM Rotterdam een mooi artikel verschenen over de geschiedenis van de Marinierskazerne aan het Oostplein. 

De kazerne van het Korps Mariniers aan het Toepad is vernoemd naar een van de eerste commandanten van het korps, Willem Joseph baron Van Ghent. Op 14 december 1938 legde het 3-jarig zoontje van kolonel H.F.J.M.A. Von Freytag Drabbe, commandant van het Korps Mariniers, de eerste steen van de nieuwe marinierskazerne op het oude Excelsiorterrein. Er was behoefte aan een ruimere behuizing. De kazerne aan het Oostplein was niet alleen te klein geworden, maar ze voldeed ook niet meer aan de eisen van de tijd. Over die kazerne aan het Oostplein gaat dan ook dit verhaal.

Door: Harry Pruijsten (marinier van 1963 tot 1969)

De marinierskazerne aan het Oostplein behoorde tot de oudere vooroorlogse gebouwen van Rotterdam, voorzien van huisnummer 14. Sinds mensenheugenis was de hoek bij de Nieuwe Haven de plaats waar het arsenaal van de Admiraliteit aan de Maeze had gestaan. In 1598 werd het eerste gebouw neergezet. Na herhaalde uitbreidingen en verbouwingen kwam men in 1782 voor dwingende eisen van vernieuwing en modernisering te staan en een en ander werd opgedragen aan architect Jan Giudidi.

De marinierskazerne aan het Oostplein was voor veel Rotterdammers een begrip. Niet alleen door de uitstraling van het monumentale gebouw, maar door de vele activiteiten die hieruit vandaan plaatsvonden zoals muzikale marsen door de stad, ceremoniële erewachten, spectaculaire parades en taptoes. Het is de geschiedenis van het voormalig arsenaal, dat in 1823 een tweede leven kreeg als kazerne voor de mariniers. Het gebouw had een voor die tijd voorname uitstraling. Het had drie bouwlagen en het geheel kwam onder een pannendak. Het kreeg een fraai gebogen hoofdingang met twee zware deuren en aan weerskanten een monumentale gevellantaarn. Langs de gehele voorgevel kwam een verhoogde stoep, afgesloten met hardstenen hekpalen, met daartussen zware hangende kettingen. Boven de daklijst kwam het gebeeldhouwd admiraliteitswapen; twee ankers achter een leeuw met daarboven een kroon. Het wapen werd omgeven door vlaggen en andere militaire attributen.

Het meest in het oog springend was de permanente aanwezigheid van een schildwacht voor de hoofdpoort; de “post geweer”. Dag en nacht stram opgesteld naast het houten schildwachthuisje of stijf op- en neer lopend.

Indeling van de marinierskazerne.

We gaan binnen door de hoofdpoort. Gaat u mee?

Lees verder op de website van het COM-Rotterdam