Grootse ceremonie bij afscheid Rob Verkerk

By 1 oktober 2017Nieuws

Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk droeg vrijdag 22 september het commando over de Zeestrijdkrachten, alsmede de functie van Admiraal Benelux, over aan vice-admiraal Rob Kramer. De ceremoniële commando-overdracht vond plaats op Marinebasis Den Helder.

Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk stuurde de Koninklijke Marine de afgelopen drie jaar door een lastige periode. Een periode waarin het effect van jarenlange bezuinigingen defensiebreed voel- en zichtbaar werd, terwijl de operationele vraag door de veranderde veiligheidssituatie in de wereld alleen maar groeide.

Hij zette zich in voor een verdieping van de internationale militaire samenwerking met België. Hiervoor ontving hij in september uit handen van de Belgische ambassadeur Chris Hoornaert en de Belgische admiraal Wim Robberecht een hoge koninklijke onderscheiding. De noodzaak van internationale militaire samenwerking leidde ook tot nauwere maritieme samenwerking met Duitsland en de integratie van het Duitse Seebataillon in het Korps Mariniers. Verkerk maakte zich als Commandant Zeestrijdkrachten hard voor vertrouwen van zijn personeel en een open cultuur. Na een carrière van 39 jaar gaat hij met functioneel leeftijdsontslag.

KIM
Vice-admiraal Rob Kramer begon zijn loopbaan aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Daarna vervulde hij voornamelijk operationele functies aan boord van fregatten en bij de mijnendienst. In 2006 voerde Kramer het commando over het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr. Ms. Evertsen. Dit schip werd in 2008 onder zijn leiding als eerste Nederlandse eenheid ingezet voor de Somalische kust in de strijd tegen piraterij en ter bescherming van de schepen van het World Food Program. In 2014 volgde het commando over de Netherlands Maritime Force. Sinds 1 juni 2016 was Kramer Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten. Generaal-majoor der mariniers Frank van Sprang nam die functie medio september van Kramer over.

De ceremoniële commando-overdracht vond plaats tegen een decor van 600 opgestelde Nederlands en Belgische militairen – waaronder 60 reservisten – en de marineschepen Zr. Ms. Johan de Witt, Zr. Ms. Friesland, Zr. Ms. Holland, Zr. Ms. Van Speijk, Zr. Ms. Zeeleeuw en het Belgisch schip BNS Bellis. De minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert sprak de scheidend en aantredend commandanten toe. Het multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk gaf twee maal 15 saluutschoten af. Daarnaast vond er een fly-by plaats van drie NH-90 maritieme gevechtshelikopters en een Cougar van de Koninklijke Luchtmacht. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers zette het geheel luister bij. Naast tal van hoge gasten uit binnen- en buitenland, vrienden van de Stichting QPO, woonden ook de Commandant der Strijdkrachten en militaire autoriteiten de ceremonie bij.

 

Bron: Den Helder Actueel