“Een uniek kijkje over de schutting bij een van de zwaarste opleidingen binnen Defensie. En bovendien een kijkje in het hart en het hoofd van toekomstige officieren, die later mogelijk op leven en dood overal ter wereld de Nederlandse belangen dienen.” Zo omschrijft auteur Stephan de Vries zijn boek ‘Mannen van staal’, over de Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert kreeg vandaag het eerste exemplaar op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Daar volgen de aspirant-officieren 9 maanden lang hun opleiding bij het Mariniers Opleidingscentrum. Ze moeten hier bewijzen te beschikken over leiderschapskwaliteiten, tactische vaardigheden, uithoudingsvermogen en fysieke kracht.

Mee op oefening

De Vries sprak voor zijn boek met instructeurs, uiteraard met de officieren in opleiding en hun partners en familieleden. De auteur was bij de militairen op de kazerne, ging mee in het veld en was getuige van een realistische schietoefening in Wales met scherpe munitie.

De schrijver zag van dichtbij hoe de mannen binnenkwamen en hoe ze tijdens de opleiding veranderden. “Wat zijn hun dromen, ideeën, drijfveren en angsten? En hoe gaan ze om met extreme omstandigheden en fysieke en mentale ontberingen in de opleiding? Daar wilde ik een antwoord op geven”, zegt de schrijver.

Auteur

De Vries begon als 18-jarige in 2003 zelf aan de opleiding, maar wist de eindstreep niet te halen. Hij is nu fractiemedewerker in de Tweede Kamer en ondersteunt Kamerleden op Defensiegebied.

Het boek ‘Mannen van staal’ is sinds oktober 2016 te koop in de boekhandel.

ISBN: 9789046821275

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

Prijs: 19,99

Bron: www.defensie.nl