De Schuttersputter en overige Golf Mariniersrondjes

By 5 oktober 2023Nieuws

Op donderdag 7 september werd op de golfbaan van GC De Hoge Kleij voor de 30e keer gespeeld om de Schuttersputter. De naamgeving is een contaminatie van “schuttersput” en “putter”, dus zeer toepasselijk voor de golfende officieren der mariniers. De deelnemers, Putterschutters genoemd, worden jaarlijks uitgenodigd op persoonlijke titel door Juus Halsema.

Zittend v.l.n.r. Ed Waelpoel, Geert Weenink, Roy Spiekerman van Weezelenburg, Juus Halsema, Charles Receveur en Rudi Houwert. Staand v.l.n.r. Bob van Lierop, Gerard Sirks, Jos Coumans, Victor van Suchtelen, Freek Swart, Jim Grippeling, Tom Wesselingh, Ronald Zweserijn, Daan Baartmans, Rob Zuiderwijk, Paul Cats en Marius van Eibergen Santhagens.

De eerste Schuttersputter werd gespeeld in 1991, maar kent nog een prehistorie vanaf 1988, waarin Juus Halsema met Roy Spiekerman van Weezelenburg en Richard van Hoey Smith ’s morgensvroeg op de studiedag van WJB 18 holes speelden op De Hoge Kleij om daarna aan te schuiven voor het middagprogramma in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Oude en soms vergeten oude knarren hebben meegedaan, zoals Tjibbele Jonkman (promotie 1939), Eddy Graaff en Adriaan Lamers (beiden promotie 1948 en éénmalig Victor Blom (promotie 1942).

De Schuttersputter is niet het enige mariniersrondje. Zo heeft Roy Spiekerman van Weezelenburg sinds 1994 zijn naam gegeven aan de jaarlijkse SvW-trofee op de Hilversumse Golf Club. Deze wedstrijd staat alleen open voor leden van WJB.

Charles Receveur organiseerde vanaf 1995 het z.g. Rondje Kennemer, ook alleen op persoonlijke uitnodiging. Deze wedstrijd wordt sinds drie jaar georganiseerd door Enno Osinga en is vernoemd naar de nieuwe trofee “De Waaiboom”.

Geert Weenink begon begin jaren ’90 op persoonlijke titel collega’s uit te nodigen op zijn golfclub De Wouwse Plantage, wat later leidde tot de Zonnewende Wisselprijs. Door persoonlijke omstandigheden wordt deze wedstrijd niet meer gespeeld sinds 2017.

Jongere collega’s hadden inmiddels de golfsport ontdekt en zich ingekocht in een golfclub. Uitnodigingen voor de hierboven beschreven wedstrijden stimuleerden hen om ook een wedstrijd te organiseren. Ondertussen waren er golfers genoeg om uit te nodigen en zo kwamen De Rode Bies van Jos Coumans op Golfclub Anderstein in 2013 en De Bolle Knoop van Dick Bosch op de Oosterhoutse Golfclub in 2017 op de kalender van de mariniersrondjes. Bij Dick is er sinds 2021 op de afslag van een par 3 een verplicht ludiek aangepast tenue, de z.g. Marineary. Beiden wedstrijden hebben een meer open karakter, maar zijn niet onbeperkt in het aantal inschrijvingen.

Een tussendoortje, wat later bleek, was het initiatief van Rudi Houwert in 2013 om de Twente Cup te organiseren op Golfclub Driene (de oude Twentse Golfclub). Rudi verhuisde in 2016 naar het midden van het land, wat het einde betekende van deze gezellige wedstrijd op een leuke baan in het oosten van het land.
Ronald Zweserijn had een paar jaar geleden alle voorgaande activiteiten eens aangekeken en kwam in 2022 met een geheel nieuw concept op de Waterlandse Golfclub. De wedstrijdvorm is een Texas Scramble met buddyteams en wat extra opdrachten (obstakels) in de baan. Het concept blijkt bij de deelnemers goed aan te slaan.