Mariniers redden Nederlanders uit Soedan

By 24 april 2023Nieuws

Vandaag om 00.52 uur is een C-130 Hercules-transportvliegtuig van Defensie uit Soedan vertrokken met aan boord evacuees van verschillende nationaliteiten, waaronder Nederlanders.

Mariniers redden Nederlanders uit SoedanDe evacuatie is ter plaatse uitgevoerd door de mariniers van de Marine Spearhead Task Unit (MSTU). De MSTU van het Korps Mariniers staat doorlopend gereed om binnen 48 uur uit te vliegen naar crisisgebieden overal ter wereld. Teams van buitenlandse Zaken wachten de passagiers nu op in Jordanië en Djibouti voor het verlenen van hulp.

Waar mogelijk evacueren Nederland en andere EU-lidstaten elkaars burgers. Na deze succesvolle evacuatie worden nog meer vluchten gepland om mensen uit Soedan te halen.

De afgelopen dagen werden de mogelijkheden voor een evacuatie van Nederlanders uit Soedan verkend. Zondag werd duidelijk dat er ’s avonds een tijdslot beschikbaar kwam. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bracht de Nederlanders in Soedan hiervan op de hoogte en hield intensief contact met hen over verplaatsing naar de luchthaven.

De uit Soedan geëvacueerde mensen worden later naar Nederland gebracht door de Nederlandse overheid.

Bron: Defensie.nl