WJB op bezoek bij de NAVO in Brussel!

By 21 april 2023Nieuws

Donderdag 20 april, bezochten leden van de WJB het NAVO hoofdkwartier in Brussel. Een mooie diverse groep, waaronder een aantal adelborsten, had de gelegenheid om eens achter de schermen te kijken in Brussel. Waar de NAVO enkele jaren nog ‘hersendood’ werd verklaard, is ze nu uiterst relevant. Onlangs zelfs uitgebreid met Finland en binnenkort met Zweden.

De deelnemers kregen diverse presentaties over de huidige situatie in en rond Oekraïne en de reactie van de NAVO hierop. De Nederlandse Assistent Secretaris Generaal David van Weel nam ons mee naar het afgelopen jaar en keek vooruit. Met innovatie in zijn pakket, sprak hij de aanwezigen aan over de ontwikkelingen op het slagveld. Gevolgd door de Oekraïense Generaal-Majoor Salkutsan, die vanuit Oekraïens perspectief de aanloop en ontwikkeling van de oorlog duidde. De plaatsvervangend ambassadeur van de Verenigde Staten vertelde over de politieke kant van de NAVO en de rol van de Verenigde Staten binnen de Alliantie. Ook ging hij uitgebreid in op China en terroristische dreigingen. Kolonel Wiebe Baron legde vervolgens haarfijn uit wat de nieuwe plannen van de NAVO nu betekenen voor de Nederlandse defensie. Als laatste volgde een rondleiding door het grootste gebouw van Brussel, waarbij de delegatie bij hoge uitzondering ook in de hoofdvergaderzaal mocht kijken. Bij het verlaten van het hoofdkwartier was er nog een korte ontmoeting met de hoogste militair van het bondgenootschap, luitenant-admiraal Rob Bauer, onze voormalige CDS. De dag werd gezamenlijk afgesloten met een heerlijk diner in het Brusselse.

Mooi was ook de aanwezigheid van de studenten van Defensity College, het werkstudent programma van Defensie voor HBO- en WO-studenten. Ruim 10 werkstudenten, verdeeld over de verschillende krijgsmachtdelen, namen deel aan deze reis en ervaarden de kracht van ons netwerk. WJB verbindt!

Het volgende evenement is het Marine Corps Summer Ball, aanstaande 8 juli op het ss Rotterdam. Mis het niet en schrijf je snel in via onze website.