Uit het veld: Laurens, luitenant bij MOC Initieel

By 8 maart 2023Nieuws

Laurens is sinds kort toegetreden tot onze VKT Commissie en stelt zich graag even voor…

Wie ben jij en wat is jouw leeftijd?
Mijn naam is Laurens, en ik werk als luitenant bij MOC Initieel. Aan het einde van mijn studie was voor mij duidelijk dat ik toe was aan een uitdaging en avontuur. Op mijn 20e ging ik zodoende in 2018 de POTOM in om uiteindelijk in de zomer van 2019 in Rotterdam binnen te lopen. Inmiddels ben ik 25 jaar en ben ik weer terug in Rotterdam.

Wat is jouw vooropleiding?
Zojuist heb ik al even gerefereerd aan mijn vooropleiding; voordat ik begon aan de POTOM heb ik HBO Bedrijfskunde gestudeerd op Avans Hogeschool in Breda. Uiteindelijk bleek dit een mooie springplank te zijn naar een officiersfunctie bij het Korps Mariniers. En uiteindelijk zit ook ons werk vol Bedrijfskunde.

Wat doe je bij de baas?
Na een eerste functie in Doorn bij 21RSQN ben ik sinds de zomer van 2022 geland in Rotterdam bij de initiële opleiding. Na eerst een EVO te hebben gedraaid zit ik nu bij de EMV waar we kersverse militairen vormen en opleiden tot aspirant mariniers.

Hoe ben je bij het Korps terecht gekomen?
Mijn eerste ervaring met het Korps was op jonge leeftijd via een achterneef. Vervolgens heb ik hier lange tijd niets meer mee gedaan totdat ik aan het einde van mijn studie opzoek was naar uitdaging en avontuur. Inmiddels sportte ik ook veel en diende die uitdaging ook fysiek te zijn. Deze behoefte en de bekendheid met het Korps leidde tot een makkelijke keuze.

Wat heeft je tijd die je nu hebt doorgebracht bij de baas toegevoegd aan je carrière/levenspad?
Allereerst is er natuurlijk de POTOM. Na een studie die ik eenvoudig en met goede cijfers afrondde was de POTOM een ander verhaal. Ik had vrijwel geen militaire affiniteit en zodoende was ik zeker geen hoogvlieger tijdens de opleiding. Ik durf dus ook zeker te zeggen dat ik mezelf ben tegengekomen en dat ik hier enorm veel over mezelf heb geleerd.

Bij de functies als luitenant heb ik veel geleerd over leiderschap en hier praktijkervaring mee opgedaan. Als jonge luitenant krijg je veel verantwoordelijkheid en geef je direct leiding aan een grote groep. Alle aspecten van leiderschap komen hierin terug, je communicatiestijl, personeelsmanagement en ook zeker ‘lead by example’. De ruimte en operationele omgeving waarin je als luitenant bij het Korps kan werken heb ik als uniek ervaren om je als leider te ontwikkelen.

Waarom ben je lid geworden van de WJB?
Na de lezing van Andy Kraag en John van de Heuvel ben ik lid geworden. Dergelijke bijeenkomsten vind ik interessant en uiteraard ontving ik ook genoeg motivatie van bestaande leden om me aan te melden. Daarnaast kende ik de naam WJB al van het Summer Ball, al ging deze uiteindelijk niet door. Inmiddels ben ik ook lid van de VKT-Commissie van de WJB en help vanuit die hoedanigheid graag mee aan het bouwen van bruggen tussen het Korps en de burgermaatschappij. We organiseren meetings bij bedrijven en pop-up meetings voor actief dienende en ook oud-officieren die ertoe doen. Maar ook onze jaardag en MCSB 2023.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van jouw WJB-lidmaatschap?
Als officier bij het Korps Mariniers vind ik het belangrijk om met collega’s in contact te komen. Met alle specialismes en eenheden, ook binnen ons kleine Korps, werk je snel langs elkaar. De WJB levert voor mij hierin een bijdrage om andere collega’s te spreken.
Daarnaast ben ik altijd enthousiast over de burgermaatschappij. Tijdens mijn studie heb ik hier wat ervaring mee opgedaan en heb ik gezien dat zij veel dingen goed voor elkaar hebben. Doordat de WJB hier een brug tussen slaat kan ik hier persoonlijk, en voor mijn functie binnen het Korps contacten maken en kennis uitwisselen.

Zijn er onderwerpen die jij graag aan bod wilt laten komen de komende tijd of waar wij als ‘club’ voor jou van toegevoegde waarde kunnen zijn?
Ik ben geïnteresseerd in de lessen die wij kunnen leren uit Oekraïne, zowel op operationeel niveau als strategisch niveau. Verder ben ik vooral breed geïnteresseerd en hou ik van ‘laagdrempelige’ activiteiten.

Laurens, dank voor jouw bijdrage! Op deze manier leren we onze leden nog beter kennen en daarnaast is het leuk om te lezen hoe jij bij ons Korps terecht gekomen bent.