Overleven deel 3 – Ynskje Penning

By 21 november 2022Boekentips

Deel 3, het laatste deel van de boekenreeks Overleven is in oktober uitgekomen van schrijver Ynskje Penning. Een historische roman over de strijd op zee tijdens WO II van zeven Nederlandse mariniers.

Ynskje Penning is historicus en schrijft daarnaast artikelen voor het Geschiedenis Magazine. Komend jaar verschijnt daarin ook haar column Verre Fronten, die zal gaan over acties in de Noordpoolgebieden.

“Overleven gaat over de lotgevallen van zeven Nederlandse mariniers, die verspreid raakten en overal ter wereld ingezet werden. Eén van hen was mijn vader, die geheime post vervoerde tussen de Nederlandse, Britse en Amerikaanse regeringen en ternauwernood de Slag om de Atlantische Oceaan overleefde. Overleven gaat over de voor ons vrijwel onbekende zeegeschiedenis van marine, koopvaardij en visserij. Het heeft me 12 jaar tijd gekost van reizen, lezen, onderzoek doen en schrijven om dit project, dat als motto heeft: Ken het verleden, begrijp het heden, af te ronden.”

“Doordat deze mannen zo verspreid raakten, kon ik tussen hun enerverende acties data zetten, die de achtergronden ervan verduidelijken en de lezers een overzicht geven van de gebeurtenissen. Ik heb daarbij een nieuwe vorm van geschiedschrijving toegepast: fictie gecombineerd met non-fictie. Alle drie delen bevatten kaarten en foto’s.
Volgens enkele historici schijnt Overleven een zeer verhelderend beeld te geven van deze periode. In de laatste twee hoofdstukken wordt ingegaan op de tijd na WO II waarin de twee overlevende mariniers de omslag naar vrede moesten zien te maken.”

Koop het boek, of de hele reeks nu via de boekhandel of rechtstreeks via de webshop van Ynskje