Oude vrienden zien én kennis vergaren over de Pyramide van Austerlitz en de Franse tijd

By 15 september 2022Nieuws

Of je nou had ingeschreven voor deze WJB-activiteit omdat je wel meer wilde weten over de achtergrond van de Pyramide van Austerlitz of dat je gewoon weer onder je oude vrienden wilde zijn, in beide gevallen was het weer een geslaagd evenement. Een verslag van de Battlefield Tour Austerlitz… en een geweldig film met leuke beelden van o.a. de beklimming van deze piramide waar enige zweetdruppels waren te zien!

Op 7 september rond 10:00 uur kwamen we bijeen in het Dorpshuis Austerlitz. Dit fraaie verzamelpunt hadden we te danken aan John van Pyramid Hosting, woonachtig in Austerlitz. Overigens is John de nieuwe webhosting partij van de WJB website, waar we erg blij mee zijn.

John gaf ons eerst wat algemene achtergrond informatie over de piramide en over Austerlitz.

Daarna kwam Dr. Christiaan van der Spek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie aan het woord met zijn presentatie “Het Hollandse Leger 1806-1814 – Militaire Genealogie.

We hadden ons geen betere spreker over dit onderwerp kunnen voorstellen, want Christiaan is de schrijver van het boek “Sous les armes: het Hollandse leger in de Franse tijd 1806-1814”.

In die tijd waren er 60.000 Nederlanders in Franse krijgsdienst (vrijwillig of verplicht-vrijwillig), waarvan 20.000 niet terug keerden van hun krijgsverrichtingen. En dat op een totale Nederlandse bevolking van 2 miljoen inwoners!

In 1806 werd Lodewijk Bonaparte benoemd tot Koning van Holland, aangesteld door zijn broer Napoleon Bonaparte. Ons land werd toen dus een Koninkrijk. De “Franse tijd” (1795-1813) had een grote invloed op het leven in Holland, zoals de invoering van de eerste Grondwet, het Burgerlijk Wetboek, het Wetboek van Strafrecht, een samenhangende organisatie van rechtspraak en gevangeniswezen, de Burgerlijke Stand, de dienstplicht, het kadaster, verplichte achternamen voor wie ze nog niet had, huisnummers waar ze nog niet bestonden en standaard inhouds- en oppervlaktematen en -gewichten in een decimaal stelsel: de kilogram, meter en liter.

Vanaf 1795 is er in ons land een Franse legermacht gelegerd. In 1804 wordt generaal Marmont commandant van zowel onze Bataafse als de Franse troepen. Om daarvan een eenheid te maken besluit Marmont om ze goed te oefenen. Daartoe laat hij het oog vallen op de heide tussen Woudenberg en Zeist. Er ontstaat daar een enorm tentenkamp. Ook worden veel burgers ingeschakeld om het enorme leger van rond 18.000 man te verzorgen. Hun onderkomens zijn het begin van het huidige dorpje Austerlitz. Al snel is Marmont’s leger omgevormd tot een goed geoliede vechtmachine. En omdat de nazomer van 1804 fraai is, besluit hij dat hij en zijn soldaten nog wel enige tijd kunnen blijven, voordat ze weer zullen vertrekken naar hun winteronderkomens. Maar dan moet er wel wat voor ze te doen zijn. Daarom geeft hij de opdracht aan zijn troepen om een piramide van zand en heideplaggen op te werpen. Zes jaar daarvoor was Marmont met Napoleon op militaire campagne geweest naar Egypte. Daar had hij de machtige piramides van de farao’s gezien Zoiets groots wilde hij de wereld ook nalaten. In slechts 27 dagen verschijnt, met militaire precisie, dat bouwwerk op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug.

De piramide wordt feestelijk geopend op 12 oktober 1804. Het geheel wordt opgedragen aan keizer Napoleon. Uiteraard hoopt Marmont dat het monument ook altijd zijn naam zou blijven dragen. Maar helaas voor hem, doopt koning Lodewijk Bonaparte het al weer twee jaar later om in de “Pyramide van Austerlitz”. Dat ter ere van de grote overwinning van Napoleon, eind 1805, op de Oostenrijkse en Russische legers bij Austerlitz (nu Slakov in Tsjechië).

Na afloop van de voordracht door Christiaan van der Spek geniet het gezelschap van een heerlijke lunch op het terras en vervolgens loopt de groep naar de piramide, welke door een ieder wordt beklommen en waar men vanaf de top een prachtige uitzicht heeft tot in de verre omgeving. Bij de piramide is veel achtergrond informatie ter beschikking om te lezen. Teruggekeerd in het Dorpshuis Austerlitz wordt verzameld op het terras van het Dorpshuis, waar onder het genot van een (of meerdere) drankjes nog lang wordt nagepraat.

Ter afsluiting:

Een van onze moeders zei altijd: “Je bent een timmerman van je eigen geluk”.
Wij zijn “timmerman van ons eigen geluk” geweest door deel te nemen aan dit initiatief van de Activiteiten Commissie van WJB. Kunnen wij allen aanraden!
Met dank aan de organisatoren van deze Battlefield Tour, waaronder de initiatiefnemer Alex Keil. En dank Ruud Hendriks voor het maken van de mooie imposante videofilm!
Jim Enters