Mariniers verbreken wereldrecord speedmars

By 28 oktober 2020Nieuws

Nederlandse mariniers en oud-mariniers hebben zaterdag 24 oktober in Den Helder het wereldrecord speedmars (wrs) verpulverd. Zij doken bijna 18 minuten onder het oude record, dat sinds 2016 op naam van de Britten stond. Publiek was helaas niet toegestaan om ze aan te moedigen vanwege de maatregelen.

Het 21-koppige team trainde een jaar lang 6 tot 8 keer per week om het record van de Britse Royal Marines te verbeteren. De Britten deden er destijds 4 uur, 16 minuten en 48 seconden over om de marathon te lopen in militair gevechtstenue. De klok stopte bij de Nederlandse mariniers na 3 uur, 58 minuten en 55 seconden.

Het gevechtstenue maakt waarom de speedmars extra zwaar is. Want los van het feit dat de groep een afstand van 42 kilometer en 195 meter overbrugde, moest dat ook nog eens met een rugzak van 18,1 kilo en met kisten in plaats van sportschoenen.

De uitdagende missie was een initiatief van luitenant der mariniers Gerwin van Triest, werkzaam bij het Mariniers Trainingscommando. Een hardloopboek bracht hem op het idee om het record aan te vallen. En niet met 5 jaar training zoals de Britten, maar binnen het jaar.

Kijk hier de hele 4 uur durende speedmars terug

Beeldmateriaal: ‘Ministerie van Defensie’