Model standbeeld aanwezig bij kranslegging 358 jaar Korps Mariniers

By 8 december 2023Nieuws

Het Korps Mariniers heeft vandaag op 8 december de kranslegging gedaan in Rotterdam op het Oostplein. De WJB was uiteraard hierbij vertegenwoordigd. Een mooi moment om samen met ‘het model’ van het standbeeld Adjudant der Mariniers bd Ben Schierboom op de foto te gaan. Het Korps Mariniers viert dit jaar haar 358e verjaardag. 10 december is de officiële Korpsverjaardag, waarbij deze dag traditiegetrouw in het teken staat van herdenken en vieren. Omdat 10 december dit jaar op zondag valt, is de kranslegging vandaag en worden alle gevallenen, door oorlogshandelingen, ziekte of ongelukken in de geschiedenis van het Korps Mariniers herdacht en wordt ook de korpsverjaardag gevierd.

De voorzitter van de WJB, ELNTMARNS bd Fons Scheltema, LTKOLMARNS Stefan Mastenbroek (voormalig bestuurlid van de WJB) en Adjudant der Mariniers bd Ben Schierboom die model stond voor het standbeeld, staan in het kader van Verbondenheid nu, in het verleden en in de toekomst) samen op de foto voor het mariniersstandbeeld op het Oostplein. Ben Schierboom heeft vandaag zijn gipsen beeldje overhandigd aan CKM BRIGGENMARNS Ivo Moerman. Het beeldje komt vervolgens in het Mariniersmuseum te staan.

Oprichting 1665
Raadspensionaris Johan de Witt en admiraal Michiel Adriaanszoon de Ruyter richten het Korps Mariniers op. Luitenant-kolonel Willem Joseph baron van Ghent is de eerste commandant van het regiment. Het herinneringsmonument voor de gevallen mariniers op het Oostplein werd in 1963 onthuld, ter nagedachtenis aan de meidagen van 1940. De mariniers verdedigden toen met succes de Maasbruggen. De bruggen waren een belangrijke verbinding tussen het zuiden van de stad, waar het Duitse offensief begon, en het centrum. Het monument is gemaakt door beeldhouwer Titus Leeser. ‘Model’ voor het standbeeld stond Adjudant der mariniers bd Ben Schierboom, die zelf ook aanwezig was bij de kranslegging vandaag.