Loopgraven, prachtige musea en indrukwekkende Last Post Menenpoort tijdens BFT Ieper

By 28 september 2023Nieuws

Maandag 18 en dinsdag 19 september ging een groep enthousiaste WJB leden op weg naar het Belgische Ieper voor een tweedaagse Battlefield Tour. De historische kennis over de Eerste Wereldoorlog is op een indrukwekkende manier bij iedereen bijgeschaafd.

De organisatie lag in handen van VKT Commissie lid Alex Keil (POTOM77) en onze bekende ‘huisgids’ Ton Broers. Zij namen de WJB leden aan de hand mee langs aangrijpende monumenten zoals onder andere de Duitse begraafplaats Langemark-Poelkapelle waar maar liefst 44.000 Duitse militairen liggen, de St. George’s Memorial Church, een bezoek aan het zeer complete en mooie In Flanders Fields Museum (echt een aanrader overigens). Natuurlijk hebben de WJB leden de Last post bijgewoond bij de bekende Menenpoort om 20.00 uur. Ondanks dat deze in de steigers staat voor restauratie van enkele jaren is het eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten nog steeds zeer indrukwekkend.

Ook werd er een bezoek gebracht aan het Memorial Museum Passchendaele waar nog loopgraven te zien zijn en hoe de militairen leefden in deze loopgraven. De Battlefield Tour werd afgesloten met een bezoek aan Tyne Cot memorial, de grootste begraafplaats van het Gemenebest ter wereld en één van de vele begraafplaatsen die wordt onderhouden door Commonwealth war graves commission. Bijna de helft van alle soldaten uit het Britse Rijk die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België stierven, is ‘vermist’. Het Tyne Cot Memorial herdenkt bijna 35.000 Britse en Nieuw-Zeelandse soldaten die geen bekend graf hebben. De meeste van hen stierven tijdens de Derde Slag om Ieper in 1917.

Het was een Battlefield Tour die zeker in de top 5 gekomen is die wij ooit als WJB hebben georganiseerd. Wij danken Alex Keil en Ton Broers voor de organisatie en onze vaste cameraman Ruud Hendriks voor de mooie filmopname die hieronder te zien is.

Heb jij ideeën voor Battlefield Tours die wij kunnen organiseren? Laat het ons weten en mail naar secretariaat@korpsmariniers-wjb.nl