Uit het veld, Bas Brust vanuit Tampa

By 16 augustus 2023Nieuws

WJB lid KOLMARNS Bas Brust is momenteel gestationeerd in Tampa, Florida. Een mooie aanleiding om aan hem eens te vragen hoe het met hem gaat.

Ik tel …drieëntwintig, vierentwintig… stuks KC-46A Pegasus Aerial Refueling Aircrafts als ik vanaf mijn bureaustoel door het raam naar buiten kijk. Ze zijn allemaal thuis. Als ze allemaal opstijgen is er een grote militaire operatie in het Midden-Oosten of een categorie 3 tot 5 orkaan opkomst. In beide gevallen is het ‘fasten your seatbelts and keep an eye on the news’. Beide gevallen maakte ik binnen een half jaar mee vanaf mijn huidige werkplek. Ingevoerden weten direct dat het Florida betreft, en in dit geval Tampa aan de westkust van Florida USA. Sinds juli 2022 vervul ik een tweeledige baan. Ten eerste ben ik Hoofd van het Nederlandse Liaison Team geplaatst bij US Central Command (USCENTCOM) en ten tweede vervul ik de rol van Senior National Representative (SNR) van het Nederlandse Defensiepersoneel voor geheel Florida. Nederland heeft personeel zitten in Pensacola (helikopterinstructeur op een Amerikaanse marinebasis), Key West (Joint Interagency Task Force South, JIATF-S) en Tampa (US Special Operations Command, USSOCOM, en USCENTCOM op MacDill Air Force Base). In 2024 komt er nog een positie bij, namelijk in Miami bij US South Command (USSOUTHCOM). Voor diegenen die niet helemaal bekend zijn met Combatant Commands, Functional Commands of Component Commands is het aardig om de site van USCENTCOM te raadplegen voor een eenvoudige uitleg, zie link: COMPONENT COMMANDS.

USCENTCOM maakt geen onderscheid in de taken en duiden mij aan als NLD SNR en ben ik verantwoordelijk voor alle Nederlands gelieerde aspecten binnen USCENTCOM. Persoonlijk moet ik het verschil wel maken, omdat er bijvoorbeeld ook twee Nederlandse militairen bij USCENTCOM als ‘embedded officers’ werken die ik vertegenwoordig als SNR, maar niet als Hoofd van het Liaison Team. In Tampa werken in totaal vijf Nederlandse militairen, waaronder LTKOLMARNS Wouter de Jong. Laten we voor het gemak mij en mijn internationale counterparts SNR’s noemen. USCENTCOM heeft 44 SNR’s met het grootste verschil tussen regionale landen die in het gebied van USCENTCOM’s gebied van verantwoordelijkheid liggen (AOR) en landen die troepen of capaciteiten leveren, o.a. NLD. De SNR’s vertegenwoordigen hun land die allemaal in verschillende groepen binnen USCENTCOM zitten. U kent uiteraard NATO en wellicht de ‘Five Eyes Community’ (FVEY), maar waarschijnlijk niet het ‘Military Framework to Counter Violent Extremist Organization’ (FRME, een groep van 13 landen waar NLD ook in zit) of het ‘International Maritime Security Construct’ (IMSC, waar NLD niet in zit), en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen die specifiek voor USCENTCOM gelden. Al deze groepen kennen hun eigen classificatie t.a.v. het delen van inlichtingen. Een bord spaghetti waar het heel aannemelijk is dat niemand meer precies weet wie welke informatie of inlichtingen heeft, m.u.v. USA en UK want die zitten overal in. FVEY en FRME zijn wel de belangrijkste en zitten we als NLD redelijk goed.

Als Hoofd van het Liaison Team ben ik hoofdverantwoordelijke voor de informatie- en inlichtingenstroom tussen NLD en USCENTCOM. Als SNR ben ik verantwoordelijk voor het welzijn van ons personeel, maar ook de marketing van BV NLD jegens alle aanwezige landen, maar m.n. richting USA. Ik ben als SNR ook verantwoordelijk voor het organiseren van Koningsdagactiviteiten of het organiseren van een lokale dodenherdenking op 4 mei. Als generiek hoofdofficier neem ik zitting in allerlei discussiepanels of fora in een poging om de wereld beter te begrijpen of te verbeteren op zowel militair-strategisch als (semi-)wetenschappelijk niveau. Tot slot ben ik natuurlijk ook een echtgenoot en een sociaal persoon die deelneemt aan allerlei activiteiten buiten werkuren, zoals deelname aan USTA tenniscompetities die ‘back-to-back’ het gehele jaar door plaatsvinden, immers we kennen hier in Florida geen sneeuw of vorst, behalve als de Airconditioner te hard aan staat wat regelmatig gebeurt. Niet voor niets wordt Florida de ‘Sunshine State’ genoemd. Als SNR vraag ik regelmatig naar het welzijn van ons personeel, het antwoord luidt tot nu toe: “Ik zie nog steeds de palmbomen…”

Voor meer informatie over USCENTCOM of Tampa FL ben ik te bereiken via: ernst.b.brust.fm@mail.mil. Laat je overigens niet misleiden door ‘Ernst’ in het e-mailadres, dat komt van ernstig of serieus, maar het adres klopt wel op deze manier. 😉

QPO, Bas Brust, kolonel der mariniers.

Bedankt Bas en we houden graag het contact!