WJB op bezoek bij ervaren Noorse militaire arctische expert

By 2 juli 2023Nieuws

Op donderdag 29 juni is WJB bestuurslid Edwin Mutsaars (KAPTMARNS SD / liaison bij Noorse Defensie) op bezoek geweest bij Majoor (bd) Finn Kirkestuen in Oslo.

Majoor b.d. Kirkestuen stond destijds als een van de meest ervaren Noorse militaire arctische experts aangeschreven bij de Noorse Brigade. Daarmee stond hij aan het begin van de Nederlandse Defensie activiteiten in Noord Noorwegen en speelde een cruciale rol in de Cold Weather Warfare expertisecentrum en daarbij behorende operationele gereedheid trainingen. Hij was ook een van de grondleggers voor het ontwerp en toekennen van de Koudweerspeld (KWT Noorse ‘hijgend’ Hert).

Door de extreme weersomstandigheden en zware mentale- en fysieke uitdagingen worden de mindset van de Marinier beproefd. Elke mogelijkheid om de operationele gereedheid en mission rehearsal te trainen in Noord Noorwegen worden gezien als een grote meerwaarde voor onze NLMC eenheden. Op 2 juli 2019 heeft hij voor onder andere deze specifieke inspanningen het Ereteken van verdienste opgespeld gekregen door onze Nederlandse Ambassadeur in Oslo.

Onze Nederlandse Defensie Attach├ę KTZ Herman de Groot en KAPTMARNS(SD) Mutsaars hebben hem vanmiddag een beleefdheidsbezoek gebracht. Vele mooie verhalen aangehoord en enkele bekende Mariniers namen kwamen nog voorbij. Uiteraard heeft hij bij het afscheid een prachtige Mariniers-coin ontvangen van ons Korps Mariniers en een presentje van de WJB.

Med vennlig hilsen/Best Regards

KAPTMARNS (SD) Edwin Mutsaars
Liaison bij de Noorse Defensie/WJB bestuurslid