10 december 2022, 357 jaar Korps Mariniers

By 10 december 2022Nieuws

Het Korps Mariniers viert vandaag haar 357 jarig bestaan. 10 December staat traditiegetrouw in het teken van herdenken en vieren. Op deze dag worden alle gevallenen in de geschiedenis van het Korps Mariniers herdacht en wordt ook de korpsverjaardag gevierd.

De voorzitter van de WJB, Fons Scheltema, legt namens bestuur en leden, samen met de voorzitter van het COM, Piet Kruithof, een krans bij het Mariniersmonument op het Oostplein in Rotterdam.

 

 

Oprichting 1665:
Raadspensionaris Johan de Witt en admiraal Michiel Adriaanszoon de Ruyter richten het Korps Mariniers op. Luitenant-kolonel Willem Joseph baron van Ghent is de eerste commandant van het regiment. Het herinneringsmonument voor de gevallen mariniers op het Oostplein werd in 1963 onthuld, ter nagedachtenis aan de meidagen van 1940. De mariniers verdedigden toen met succes de Maasbruggen. De bruggen waren een belangrijke verbinding tussen het zuiden van de stad, waar het Duitse offensief begon, en het centrum. Het monument is gemaakt door beeldhouwer Titus Leeser. ‘Model’ voor het standbeeld stond Adjudant der mariniers bd Ben Schierboom, die zelf ook aanwezig was bij de kranslegging vandaag.