ARO-KLAS 19 BRENGT EERBETOON AAN WILLEM ROOSEBOOM SENIOR

By 18 december 2019Nieuws

Overhandiging litho, links Willem Rooseboom

Op donderdag 14 november werd tijdens de VKT-meeting in Doorn door Ruud Hendriks, een litho van een luchtgevecht namens alle leden van ARO-klas 19 aangeboden, waarvan er een grote delegatie aanwezig was, aan Willem Rooseboom, als eerbetoon aan zijn vader. Een mooi moment en wat is dit bijzondere verhaal hier achter …. 

Tijdens de door WJB georganiseerde Battle Field tour van 12 September 2017 werd ook de ”Commonwealth War Cemetery” in Oosterbeek bezocht, waar het bestuur van WJB als eerbetoon aan de gesneuvelde geallieerde militairen een krans legde.  Daarna verplaatste het gezelschap zich naar de nabijgelegen burger begraafplaats van Oosterbeek. Hier was immers dominee N. J. A. van Exel, vader van onze klasgenoot Ton van Exel begraven. Dominee van Exel werd vier dagen na het begin van de slag om Arnhem dodelijk getroffen.  Als eerbetoon aan hem legde Ron Goossens namens ARO-klas 19 een krans op zijn graf.

Eerst recentelijk kwam Ruud Hendriks erachter dat de vader van onze klasgenoot Willem Rooseboom een van de eerste gesneuvelde militairen was na de Duitse inval in Nederland. Zijn vader, Willem Rooseboom (28 september 1916 -10 mei 1940), was 2e luitenant vlieger en piloot van een Fokker C-V vliegtuig. Op 10 mei krijgen de Fokker vliegtuigen met nummer 606 en 614 opdracht om vliegveld Waalhaven te bombarderen. Boven Rozenburg werden de Fokker vliegtuigen echter ontdekt. Ze hadden geen schijn van kans tegen twee veel snellere en beter bewapende Duitse Messerschmidt BF-109 toestellen. Het Fokkervliegtuig met nummer 614 werd aangeschoten en maakte een noodlanding. De bemanning overleefde het.

De Fokker 606 bestuurd door Willem Rooseboom, raakt in gevecht boven Nieuwerkerk. Het toestel, dat slechts bewapend is met een “Lewis” mitrailleur, probeert tevergeefs om in de wolken te ontsnappen aan de twee snelle Duitse jagers met hun boordkanonnen. Volgens ooggetuigen moet de piloot dodelijk zijn getroffen tijdens het gevecht waarna het vliegtuig neerstort. De waarnemer-schutter, Luitenant Barend van Steenbergen, ziet kans om met zijn parachute uit het vliegtuig te springen, maar wordt dan, in deze hulpeloze toestand, alsnog beschoten. Hij overlijdt negen dagen later in het ziekenhuis.

Onze klasgenoot Willem Rooseboom (geboren: 25 augustus 1940) had in het toenmalig Nationaal Luchtvaart Museum in Soesterberg eens een schilderij van dat luchtgevecht zien hangen, maar desgevraagd vertelde hij ons dat hij daar geen kopie van heeft.

Dit was aanleiding voor AROklas-19 om op zoek te gaan naar dat schilderij, waarbij we zijn terechtgekomen op de website van www.ww2research.nl

Een litho van het betreffende schilderij is daar te koop en de bestelling werd snel geplaatst.

Tijdens de VKT-meeting in Doorn op donderdag 14 november jl. werd door Ruud Hendriks, de litho van dat luchtgevecht namens alle leden van ARO-klas 19, waarvan er een grote delegatie aanwezig was, aan Willem Rooseboom, als eerbetoon aan zijn vader, aangeboden.

In zijn toespraak benadrukte Ruud, dat de klas Willem met dit geschenk ook wilde verrassen om hem te bedanken voor zijn langdurige dienst als “tulis” van ARO-klas 19. Door het op gezette tijden organiseren van een reünie heeft hij er mede voor gezorgd dat de hechte onderlinge band tussen de leden van ARO-klas 19, sinds het einde van onze diensttijd in 1962, steeds is blijven bestaan.

Jim Enters

*Naschrift: met toestemming van de heer Kees Stoutjesdijk, Voorzitter van de Stichting WW2research, hebben wij tekst geciteerd van de website van www.WW2reserch.nl