Battle Field Tour Arnhem

By 28 mei 2017
Datum: 12 september 2017
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Airborne Museum, Oosterbeek
Evenement

—NOG ENKELE PLAATSEN BESCHIKBAAR—

WAARSCHUWINGSBEVEL
Battle Field Tour Arnhem: Operation Market Garden
12 september 2017, Oosterbeek

In de morgen van 17 september 1944 vertrokken uit Engeland 3500 vliegtuigen en zweefvliegtuigen met aan boord de 82e en 101e Amerikaanse Airborne Division die zouden worden gedropt rond Nijmegen en Eindhoven. Tegelijkertijd vertrokken de 1ste, 2de en 3de brigade van de Britse Airborne Division en gingen op weg naar het vaste land van Europa om uiteindelijk te landen in LZ (Landingzones) “Z” en “S” en DZ (Dropping Zone) “X” op de Ginkelse Heide, tussen Ede en Oosterbeek. Een half uur daarvoor waren 186 man van de Independent Company geland om de landingsgebieden voor materiaal en troepen te markeren met doeken.

Operatie Market Garden was begonnen met als uiteindelijke doel het veroveren en behouden van de bruggen over de Rijn bij Arnhem zodat het Amerikaanse XXX Corps, onder bevel van Luitenant Generaal B. Horrocks, vanuit het Zuiden over de Rijnbruggen kon trekken. De volgende dag, 18 september, na een initiële vertraging, landt de 4de brigade van de Britse Airborne Division ter versterking. Op 18 september zouden de infanterie bataljons van de Poolse Parachutisten brigade landen, maar dat werd verhinderd door de slechte weersomstandigheden. Een paar dagen later, op 21 september, zou uiteindelijk ook de 1ste Poolse Parachutisten brigade onder commando van Generaal Majoor Sosabowski landen op de zuidelijke oever van de Rijn om ter hoogte van Hevea dorp en Oosterbeek de Rijn over te steken. Tevergeefs echter. Uiteindelijk is Operation Market Garden in een mislukking uitgemond. We hopen hierover meer te mogen vernemen tijdens onze Battle Field Tour Arnhem.

De VKT Commissie van WJB heeft gemeend om op veler verzoek een Battle Tour te organiseren. Arnhem is een hele interessante. Op 12 september dus de tour en gelegenheid om meer details over deze geweldige operatie te horen van onze gekwalificeerde gidsen en via een presentatie van ons WJB-lid de KAPTMARNS Ton Broers.
Om meer inhoud aan deze Battle Tour te geven zullen we ook het Arnhem Oosterbeek War Cemetery bezoeken evenals de er tegenoverliggende Gemeentelijke Begraafplaats Zuid, waar burger slachtoffers liggen begraven. Er zal hier een herdenking en een kranslegging plaatsvinden ter nagedachtenis namens WJB.

Wij hopen dat vele leden aan deze Battle Field Tour zullen deelnemen als hommage aan de vele Engelse, Poolse en Amerikaanse troepen die hier voor onze vrijheid hebben gevochten. Lest we Forget!

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
09.00 – 09.30 uur: Ontvangst met koffie in het Airborne Museum “Hartenstein” in Oosterbeek
09.30 – 12:15 uur:  Lezing, bezoek Airborne Museum
12:15 – 13.00 uur: Buffet Lunch  in het museum
13:00 – 15.15 uur: Vervolg programma (bezoek Arnhem Oosterbeek War Cemetery)
15:15 – 16.15 uur: Afsluitende borrel in brasserie Hartenstein

Klik hier voor het volledige uitgebreide programma.

Kosten:
€ 25,- per persoon (dit is inclusief toegang tot museum, lunch, borrel, etc.)

Inschrijving – Enkele plaatsen nog beschikbaar:
De Battle Field Tour is op enkele plaatsen na volgeboekt. Mocht je je nog willen inschrijven, neem dan per email contact op met Jim Enters (jaap_enters@yahoo.com) of  Alex Keil (alexkeil@upcmail.nl)

Adres Airborne Museum:
Airborne Museum “Hartenstein”
Utrechtseweg 232
6862 AZ Oosterbeek
Tel. 026-3337710
www.airbornemuseum.nl

Wij zien uit naar jullie komst en een mooie dag!

Namens de VKT Commissie
Jim Enters
René de Jong
Alex Keil
Fons Scheltema
Stefan Mastenbroek
Mark Brouwer
Tim Segers
Franco Achtien